Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
A recent study shows that an unequal share of household chores
A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households, despite the fact that many more women now have jobs. In a survey of 1,256 people ages between 18 and 65, men said they contributed an average of 37% of the total housework, while the women estimated their share to be nearly double that, at 70%. This ratio was not affected by whether the woman was working or not. When they were asked what they thought was a fair division of labour, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners. Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work - if their husbands did remainder. Research has shown that, if levels increase beyond these percentages, women become unhappy and anxious, and feel they are unimportant.After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes. So the division of labour becomes unbalanced, as a man's share increases much less than the woman's. It is the inequality and loss of respect, not the actual number of hours, which leads to anxiety and depression. The research describes housework as thankless and unfulfilling. Activities included in the study were cooking, cleaning, shopping, doing laundry, washing up and childcare. Women who have jobs report that they feel overworked by these chores in addition to their professional duties. In contrast, full-time homemakers frequently anticipate going back to work when the children grow up. Distress for this group is caused by losing the teamwork in the marriage.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
A recent study shows that an unequal share of household chores
A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households, despite the fact that many more women now have jobs. In a survey of 1,256 people ages between 18 and 65, men said they contributed an average of 37% of the total housework, while the women estimated their share to be nearly double that, at 70%. This ratio was not affected by whether the woman was working or not. When they were asked what they thought was a fair division of labour, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners. Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work - if their husbands did remainder. Research has shown that, if levels increase beyond these percentages, women become unhappy and anxious, and feel they are unimportant.After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes. So the division of labour becomes unbalanced, as a man's share increases much less than the woman's. It is the inequality and loss of respect, not the actual number of hours, which leads to anxiety and depression. The research describes housework as thankless and unfulfilling. Activities included in the study were cooking, cleaning, shopping, doing laundry, washing up and childcare. Women who have jobs report that they feel overworked by these chores in addition to their professional duties. In contrast, full-time homemakers frequently anticipate going back to work when the children grow up. Distress for this group is caused by losing the teamwork in the marriage.
According to the passage, a fair division of labour is that _________.
According to the passage, a fair division of labour is that _________.
women do 14 hours of housework
men do more housework than women
women do more than 80 percent of the housework
women and men share the housework equally
Đáp án: D
Tạm dịch bài đọc:
Một nghiên cứu gần đây cho thấy việc phân chia công việc nhà không đồng đều vẫn là điều phổ biến trong nhiều gia đình, mặc dù hiện nay có nhiều phụ nữ đi làm hơn. Trong một cuộc khảo sát với 1.256 người trong độ tuổi từ 18 đến 65, đàn ông cho biết họ đóng góp trung bình 37% tổng số công việc nhà, trong khi phụ nữ ước lượng phần mình làm gần gấp đôi, khoảng 70%. Tỷ lệ này không bị ảnh hưởng bởi việc người phụ nữ có đi làm hay không. Khi được hỏi thế nào là sự phân chia công việc công bằng, những phụ nữ có việc làm cho rằng công việc nhà nên được chia sẻ ngang bằng giữa vợ và chồng. Những phụ nữ không đi làm bên ngoài gia đình thì cảm thấy hài lòng khi đảm nhận 80% – tức phần lớn công việc nhà – nếu chồng họ làm phần còn lại. Nghiên cứu cho thấy, nếu mức độ vượt quá các tỉ lệ này, phụ nữ trở nên không vui, lo lắng và cảm thấy mình không quan trọng. Sau khi kết hôn, người ta ghi nhận rằng phụ nữ tăng thêm 14 giờ làm việc nhà mỗi tuần, trong khi đàn ông chỉ tăng thêm 90 phút. Vì vậy, sự phân chia công việc trở nên mất cân bằng, do phần việc của đàn ông tăng ít hơn nhiều so với phụ nữ. Chính sự bất bình đẳng và mất đi sự tôn trọng, chứ không phải số giờ thực tế, mới là nguyên nhân dẫn đến lo âu và trầm cảm. Nghiên cứu mô tả công việc nhà là vô ơn và không mang lại sự thỏa mãn. Các hoạt động được nghiên cứu bao gồm nấu ăn, dọn dẹp, đi chợ, giặt giũ, rửa bát và chăm sóc con cái. Những phụ nữ có việc làm cho biết họ cảm thấy kiệt sức vì phải làm những việc này bên cạnh công việc chuyên môn. Ngược lại, những người làm nội trợ toàn thời gian thường mong muốn quay lại làm việc khi con cái trưởng thành. Sự căng thẳng ở nhóm này xuất phát từ việc mất đi sự phối hợp trong hôn nhân.
Phương pháp chung:
- Đọc các câu hỏi, xác định các từ khoá.
- Đọc bài đọc, dừng lại ở những chỗ có chứa các từ khoá.
- Đọc kĩ thông tin, chọn lọc và xác định đáp án đúng.
According to the passage, a fair division of labour is that _________.
(Theo bài văn, sự phân chia công việc công bằng là khi _________.)
A. women do 14 hours of housework
(người phụ nữ làm việc nhà trong 14 tiếng)
B. men do more housework than women
(người đàn ông làm nhiều việc nhà hơn phụ nữ)
C. women do more than 80 percent of the housework
(người đàn ông làm hơn 80% công việc nhà)
D. women and men share the housework equally
(người phụ nữ và đàn ông san sẻ công việc nhà một cách công bằng)
Thông tin: When they were asked what they thought was a fair division of labour, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners.
(Khi được hỏi họ nghĩ thế nào là phân công lao động công bằng, phụ nữ có việc làm cảm thấy rằng công việc nội trợ nên được chia đều cho nam và nữ.)
Chọn D
All activities mentioned in the passage are household chores EXCEPT _________.
All activities mentioned in the passage are household chores EXCEPT _________.
childcaring
washing-up
shopping
taking care of old-aged parents
Đáp án: D
All activities mentioned in the passage are household chores EXCEPT _________.
(Theo bài văn, tất cả các hoạt động được đề cập đều là công việc nhà NGOẠI TRỪ _________.)
A. childcaring
(chăm sóc trẻ nhỏ)
B. washing-up
(rửa bát đĩa)
C. shopping
(đi mua sắm)
D. taking care of old-aged parents
(chăm sóc cha mẹ già)
Thông tin: Activities included in the study were cooking, cleaning, shopping, doing laundry, washing up and childcare.
(Các hoạt động được đưa vào nghiên cứu là nấu ăn, dọn dẹp, mua sắm, giặt giũ, giặt giũ và chăm sóc trẻ em.)
Chọn D
The word "remainder" in paragraph 2 is closest in meaning to _________.
The word "remainder" in paragraph 2 is closest in meaning to _________.
what is share
what is fulfilled
what is done
what is left
Đáp án: D
Cách giải:
The word "remainder" in paragraph 2 is closest in meaning to _________.
(Từ "remainder" trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với _________.)
A. what is share
(điều được chia sẻ)
B. what is fulfilled
(điều được hoàn thành)
C. what is done
(điều được làm)
D. what is left
(điều còn lại)
Thông tin: Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work - if their husbands did remainder.
(Những người phụ nữ không đi làm bên ngoài gia đình thì cảm thấy hài lòng khi đảm nhận 80% – tức phần lớn công việc nhà – nếu chồng họ làm phần còn lại.)
=> remainder = what is left
Chọn D
The word "norm" in paragraph 1 is closest in meaning to _________.
The word "norm" in paragraph 1 is closest in meaning to _________.
strange thing
unequal thing
changing thing
usual thing
Đáp án: D
The word "norm" in paragraph 1 is closest in meaning to _________.
(Từ "norm" trong đoạn 1 gần nghĩa nhất với _________.)
A. strange thing
(điều lạ thường)
B. unequal thing
(điều không công bằng)
C. changing thing
(điều thay đổi)
D. usual thing
(điều thông thường)
Thông tin: A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households, despite the fact that many more women now have jobs.
(Một nghiên cứu gần đây cho thấy việc phân chia công việc nhà không đồng đều vẫn là điều phổ biến trong nhiều gia đình, mặc dù ngày càng có nhiều phụ nữ đi làm.)
=> norm = usual thing
Chọn D
Although women think men should share the housework, those who don't have paid job agree to share _________ of the chores.
Although women think men should share the housework, those who don't have paid job agree to share _________ of the chores.
14 percent
37 percent
80 percent
70 percent
Đáp án: C
Although women think men should share the housework, those who don't have paid job agree to share _________ of the chores.
(Mặc dù phụ nữ nghĩ rằng đàn ông nên chia sẻ việc nhà, những người không có việc làm được trả lương đồng ý chia sẻ _________ công việc nhà.)
A. 14 percent
(14 phần trăm)
B. 37 percent
(37 phần trăm)
C. 80 percent
(80 phần trăm)
D. 70 percent
(70 phần trăm)
Thông tin: Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work - if their husbands did remainder.
(Những phụ nữ không làm việc bên ngoài hài lòng thực hiện 80% - phần lớn công việc gia đình - nếu chồng họ làm phần còn lại.)
Chọn C
It can be inferred from the passage that after getting married, _________.
It can be inferred from the passage that after getting married, _________.
women do twice as much housework as men
women do less and less housework
men spend much less time doing housework than women
men do more housework than women
Đáp án: C
It can be inferred from the passage that after getting married, _________.
(Có thể suy ra từ bài văn rằng sau khi kết hôn, _________.)
A. women do twice as much housework as men
(phụ nữ làm gấp đôi số việc nhà so với đàn ông)
B. women do less and less housework
(phụ nữ làm ngày càng ít việc nhà hơn)
C. men spend much less time doing housework than women
(đàn ông dành ít thời gian làm việc nhà hơn nhiều so với phụ nữ)
D. men do more housework than women
(đàn ông làm nhiều việc nhà hơn phụ nữ)
Thông tin: After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes. So the division of labour becomes unbalanced, as a man's share increases much less than the woman's.
(Sau khi kết hôn, một người phụ nữ được cho là đã tăng khối lượng công việc gia đình của mình lên 14 giờ mỗi tuần, nhưng đối với nam giới, con số này chỉ là 90 phút. Vì vậy, sự phân công lao động trở nên mất cân bằng, vì phần của nam giới tăng ít hơn nhiều so với của nữ giới.)
Chọn C
The word "they" in paragraph 2 refers to _________.
The word "they" in paragraph 2 refers to _________.
men
labour
jobs
women
Đáp án: D
The word "they" in paragraph 2 refers to _________.
(Từ "they" trong đoạn 2 ám chỉ _________.)
A. men
(đàn ông)
B. labour
(lao động)
C. jobs
(công việc)
D. women
(phụ nữ)
Thông tin: When they were asked what they thought was a fair division of labour, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners.
(Khi được hỏi họ nghĩ thế nào là phân công lao động công bằng, phụ nữ có việc làm cảm thấy rằng công việc nội trợ nên được chia đều cho nam và nữ.)
Chọn D
Các bài tập cùng chuyên đề
Choose the best answer to complete each sentence
After the party, there was a lot of__________ .
Vocabulary – Family qualities
(Từ vựng - Các tính cách trong gia đình)
1. Fill in each gap with old-fashioned, strict, easy-going, independent, difficult or worried.
(Điền vào mỗi chỗ trống với các từ old-fashioned, strict, easy-going, independent, difficult hay worried.)
1. Our grandfather is a bit _____; he doesn’t even use a computer.
2. Becky is very _____; she never asks for help with anything.
3. Don’t be so _____! You can’t expect everything done your way.
4. I think I’m pretty _____; I am usually very calm and don’t get upset easily.
5. Why is Mike so _____? It’s not even his fault!
6. My parents are quite _____; I’m not allowed to play video games on weeknights.
2. Fill in the gap (1 – 8) with the verbs in the list. Then listen and check.
(Điền vào các chỗ trống (1 – 8) với các động từ trong danh sách. Sau đó nghe và kiểm tra lại.)
have |
give |
break |
nag |
listen |
help |
set |
like |
Family rules
In this family, parents please…
- don’t 1) _____ about studies/chores.
- 2) _____ enough pocket money.
- don’t 3) _____ hard rules.
- 4) _____ your teen’s friends.
and teens please …
- 5) _____ good manners.
- 6) _____ to your parents’ advice.
- 7) _____ around the house.
- don’t 8) _____ the rules.
Let’s have a hppy family!
Choose the best answer to complete each sentence
The leader of the explorers had the great _______ in his native guide.
Choose the best answer to complete each sentence
She earned extra money last year __________ several young children.
Choose the best answer to complete each sentence
The average ___________ pays 27 penny a day in water rates.
Choose the best answer to complete each sentence
We must come to a _____ about what to do tomorrow.
Choose the best answer to complete each sentence
We are a very _____________ family and support each other through any crises.
Choose the best answer to complete each sentence
He's always ______________ to his teachers.
Choose the best answer to complete each sentence
He remarried after a ______ from his first wife, Kate.
Choose the best answer to complete each sentence
They ________ their time and money to their children.
Find out the synonym of the underlined word from the options below
Our parents join hands to give us a nice house and a happy home.
Choose the best answer to complete each sentence
Peter tried his best and passed the driving test at the first _______.
Choose the best answer to complete each sentence
Whenever problems come up, we discuss them frankly and find solutions quickly.
-
A.
happen
-
B.
encounter
-
C.
arrive
-
D.
clean
Choose the best answer to complete each sentence.
Many school clubs are _______ efforts to attract more students to join.
-
A.
doing
-
B.
giving
-
C.
cutting
-
D.
making
Choose the best answer to describe this picture.
-
A.
attempt
-
B.
experience
-
C.
experiment
-
D.
conscience
Choose the best answer to complete each sentence
We are able to advise people what their legal ___________ are.
-
A.
conscience
-
B.
entitlement
-
C.
decision
-
D.
judge
Vocabulary
Family qualities/ complaints
(Những phẩm chất trong gia đình/ Những lời phàn nàn trong gia đình)
1. Choose the correct option.
(Chọn đáp án đúng.)
1. My grandfather is a bit difficult/old-fashioned. He doesn't want to use a smartphone.
2. Everyone likes her because she's friendly and easy-going/worried.
3. I wish my parents would stop nagging/setting at me about my studies!
4. You must be back home by 11 p.m, but you always set/break the rules!
5. My daughter's really independent/worried. She can do everything on her own.
6. Our teacher is very easy-going/strict and sets/gives some hard rules.
Choose the correct answer to comple the sentence.
Parents who are too busy with their work find it hard to _____ with their children.
-
A.
adopt
-
B.
devote
-
C.
bond
-
D.
investigate