Đề bài

IV. Read and choose True or False.

My name’s Jenny. I like spring. I love watching the buds bloom into flowers at the park. Tim is my brother. His favorite season is fall. He likes making bookmarks with colorful leaves. Winter is my dad’s favorite season. He loves buying Christmas gifts for his family and friends. He also likes to decorate the Christmas tree. How about my mom? She is a teacher. She likes summer so much. She uses three months off for the vacations. She loves to go snorkeling in the ocean and see the beautiful coral reefs.

Câu 1 :

1. Jenny doesn’t love spring.

  • A

    True

  • B

    False

Đáp án: B

Lời giải chi tiết :

1. Jenny doesn’t love spring.

(Jenny không thích mùa xuân.)

Thông tin: My name’s Jenny. I like spring.

(Mình là Jenny. Mình thích mùa xuân.)

Chọn False                                                                                           

Xem thêm các câu hỏi cùng đoạn
Câu 2 :

2. Her brother likes making bookmarks with colorful leaves.

  • A

    True

  • B

    False

Đáp án: A

Lời giải chi tiết :

2. Her brother likes making bookmarks with colorful leaves.

(Anh trai của bạn ấy thích làm những thanh đánh dấu sách từ những chiếc lá sặc sỡ.)

Thông tin: Tim is my brother. His favorite season is fall. He likes making bookmarks with colorful leaves.

(Tim là anh trai của mình. Mùa yêu thích của anh ấy là mùa thu. Anh ấy thích làm thanh đánh dấu sách bằng những chiếc lá đầy màu sắc.)

Chọn True

Câu 3 :

3. Her dad likes winter.  

  • A

    True

  • B

    False

Đáp án: A

Lời giải chi tiết :

3. Her dad likes winter.  

(Bố của bạn ấy thích mùa đông.)                    

Thông tin: Winter is my dad’s favorite season.

(Mùa đông là mùa yêu thích của bố mình.)

Chọn True

Câu 4 :

4. Her mom likes summer because she has two months off.                

  • A

    True

  • B

    False

Đáp án: B

Lời giải chi tiết :

4. Her mom likes summer because she has two months off.                

(Mẹ của bạn ấy thích mùa hè bởi vì cô ấy có 2 tháng được nghỉ.)

Thông tin: How about my mom? She is a teacher. She likes summer so much. She uses three months off for the vacations.

(Còn mẹ mình thì sao? Mẹ là giáo viên. Mẹ rất thích mùa hè. Mẹ tận dụng ba tháng nghỉ để đi du lịch.)

Chọn False

Câu 5 :

5. Mom hates to see the beautiful coral reefs in the ocean.

  • A

    True

  • B

    False

Đáp án: B

Lời giải chi tiết :

5. Mom hates to see the beautiful coral reefs in the ocean.

(Mẹ ghét phải nhìn ngắm những rặng san hô đầy màu sắc ở biển.)

Thông tin: She loves to go snorkeling in the ocean and see the beautiful coral reefs.

(Mẹ thích lặn biển và ngắm những rạn san hô tuyệt đẹp.)

Chọn False                  

Xem phương pháp giải

Tạm dịch:

Mình là Jenny. Mình thích mùa xuân. Mình thích ngắm những chồi non nở thành hoa ở công viên. Tim là anh trai của mình. Mùa yêu thích của anh ấy là mùa thu. Anh ấy thích làm thanh đánh dấu sách bằng những chiếc lá đầy màu sắc. Mùa đông là mùa yêu thích của bố mình. Bố thích mua quà Giáng Sinh cho gia đình và bạn bè. Bố cũng rất thích trang trí cây thông Noel. Còn mẹ mình thì sao? Mẹ là giáo viên. Mẹ rất thích mùa hè. Mẹ tận dụng ba tháng nghỉ để đi du lịch. Mẹ thích lặn biển và ngắm những rạn san hô tuyệt đẹp.

Phương pháp chung:

- Đọc và nắm được nội dung các câu hỏi, gạch chân dưới những từ khoá (là những từ mà chỉ cần khác đi một chút thì nghĩa của câu sẽ thay đổi hoàn toàn).

- Đọc kĩ bài đọc, tập trung vào những ý đã gạch chân.

- Chọn đúng/sai cho từng câu.

Các bài tập cùng chuyên đề

Bài 1 :

5. Read and complete.

(Đọc và hoàn thành.)

 

Xem lời giải >>
Bài 2 :

5. Read and complete.

(Đọc và hoàn thành.)

Xem lời giải >>
Bài 3 :

4. Read and complete.

(Đọc và hoàn thành.)

There are different climates in Viet Nam. In the north, there are four seasons: spring, summer, autumn and winter. Spring is warm and humid. It has blooming flowers and festivals. Summer is sunny and hot. It is ideal for holidays. Autumn is cool and cloudy. It usually has public events. Winter is cold and dry. It is ideal for indoor sports.

In the south, there are two seasons: the dry season and the rainy season. In the dry season, the weather is dry and cool, but in the rainy season, it is rainy and humid.

Xem lời giải >>
Bài 4 :

6. Read and match the descriptions with the words.

(Đọc và khoanh tròn từ đúng.)

Xem lời giải >>
Bài 5 :

2. Listen and read.

(Nghe và đọc.)

Xem lời giải >>
Bài 6 :

3.  Write three words in each space.

(Viết ba từ vào mỗi chỗ trống.)

 

Xem lời giải >>
Bài 7 :

1. Read and circle A, B, or C.

(Đọc và khoanh tròn A, B or C.)

I'm Jeff, and I live in Adelaide, Australia. We have all four seasons here. The weather here changes a lot at different times of the year. In the summer, it's hot and dry. We sometimes have thunderstorms in the summer. In the fall, it's warm and dry. It rarely rains in the fall. And it's rainy and cold in the winter. I like cold weather. It's cool and windy in the spring. It's spring now. I'm going to the park tomorrow. I hope the weather is breezy and clear. I want to fly a kite. There will be a rainstorm next week, so I'm going to bring my umbrella and my raincoat to school.

1. What's the weather like in the summer in Adelaide?

A. rainy

B. cold

C. dry

2. What's the weather like in the fall?

A. hot

B. warm

C. breezy

3. What does Jeff say rarely happens in the fall?

A. It snows.

B. It rains.

C. It's sunny.

4. What weather does Jeff like?

A. cold weather

B. hot weather

C. cool weather

5. What will there be next week?

A. a snowstorm

B. a thunderstorm

C. a rainstorm

Xem lời giải >>
Bài 8 :

1. Read and circle.

(Đọc và khoanh tròn.)

My name's Huyền. I live in Ho Chi Minh City. There are only two seasons here: rainy season and dry season. The rainy season is usually from May to November, and the dry season is from December to April. In the rainy season, it's humid and rainy. There are often showers in the afternoons. Sometimes, there are rainstorms and thunderstorms. I stay at home a lot in the rainy season. It's hot and dry in the dry season. The weather is often sunny with lots of sunshine. I like going for walks in the dry season. Sometimes, it gets really hot, and I like staying inside. My favorite weather is in the rainy season because the weather is cool.

1. Huyền says Ho Chi Minh City has four/two seasons.

2. It's warm/humid in the rainy season.

3. It's hot/humid in the dry season.

4. Huyền's favorite weather is in the rainy/dry season.

Xem lời giải >>
Bài 9 :

B. Read the passage and fill in the gaps with a word from the box.Write the correct word next to number 1-5.There are 5 gaps so you only need 5 words from the box.There is an example.

(Đọc đoạn văn và điền vào chỗ trống một từ trong khung. Viết từ đúng bên cạnh số 1-5. Có 5 chỗ trống nên bạn chỉ cần 5 từ trong khung. Có ví dụ.)

There will be a thunderstorm (1) __tonight___,  so I'm going to stay at home. It will stop tomorrow morning.

There will still be some (2) _______ tonight until the end of the week. The rain will stop on Friday.

I'm going to the beach with my family this weekend. I hope the weather is (3) ________ because I don't like rain at the beach.

The weather is going to be gray and (4) ________ to stay inside or go swimming to keep cool.

It's going to be clear and (5) ________ next week. I'm going next weekend, so I'm going to fly a kite in the park with my friends.

 

Xem lời giải >>
Bài 10 :

2. Read and write tips for holidays.

(Đọc và viết lời khuyên cho ngày nghỉ.)

Xem lời giải >>